Lisätietoa sarjakuvasta

Taustaa

Kiusaamisen logiikka -sarjakuva ilmestyi ensimmäisen kerran Instagramin puolella 5.11.2020. Aloitin sarjakuvan piirtämisen monesta syystä, mm. tarvitsin tekemistä koska minulla ei ollut tuolloin mitään harrastusta. Vanhat koulukiusaamismuistot alkoivat myös kummittelemaan ja halusin käsitellä niitä. Olen piirtänyt sarjakuvia pienestä pitäen ja se on itselleni luonteva tapa käsitellä ja pohtia asioita.

Mistä sarjakuva kertoo?

Koulukiusaamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Alkupuolen sarjakuvissa on usein ideana koulukiusaamistilanteiden sijoittaminen sellaisenaan aikuisten maailmaan. Myöhemmissä sarjakuvissa käsitellään enemmän nimenomaan koulussa tapahtuvaa kiusaamista. Sarjakuvassa on joitakin toistuvia teemoja kuten aikuisten kyvyttömyys toimia tilanteiden vaatimalla tavalla.

Millä välineillä sarjakuva on tehty?

Tulostuspaperi (sain paketin ilmaiseksi) sekä joku tussi kirjakaupasta ja pienempi tussi ruokakaupasta. Sitten on värikynät joista en muista mistä ne on. En tiedä mitään taidetarvikkeista.

Miksi se on niin huonosti piirretty?

Alkupuolen sarjakuvat ovat vähän huonommin tehtyjä koska en panostanut niihin paljoakaan ja opettelin vasta käyttämään Instagramia. En ollut myöskään piirtänyt sarjakuvia noin sataan miljoonaan vuoteen. Lisäksi uskoin että sarjakuvaa lukisi ehkä 5 ihmistä. En vieläkään panosta sarjakuvan ulkonäköön täysillä koska pidän sen nykyisestä tyylistä. En myöskään usko että kauniimmalla piirrosjäljellä olisi mitään merkitystä.

Miksi käytät sanaa “koulukiusaaminen”? Etkä esim. kouluväkivalta tai kiusaamisväkivalta?

Käytän sanaa koulukiusaaminen koska se oli sana jota lapsuudessani ja nuoruudessani käytettiin ja sarjakuva perustuu omiin muistoihini ja kokemuksiini. Pidän kaikkia näitä termejä/käsitteitä hyvinä, varsinkin väkivalta-sanan lisääminen painottaa hyvin ilmiön vakavuutta. Tiedän että kiusaaminen kuulostaa vähättelevältä: “pieni kiusa” jne. Se siinä itseäni ehkä kiehtookin. Kiusaamiseen on pitkään suhtauduttu vähättelevästi, me aikuiset olemme jopa nimenneet ilmiön tavalla joka vähättelee sitä.

Onko se voittanut mitään palkintoja?

Sarjakuva voitti vuoden 2021 Taivaallisin verkkosarjakuva palkinnon.

Miksi teet paljon kirjoitusvirheitä?

Olin paljon poissa koulusta.

Miksi kirjoitan näitä kysymyksiä niinkuin joku kyseleisi minulta asioita?

Se vaan tapahtui ja vaikutti hyvältä idealta jakaa nämä tekstinpätkät lyhyempiin osiin.

Mikset käsittele myös kiusaamista työpaikoilla, armeijassa, päiväkodeissa, politiikassa jne?

Niistä minulla ei ole omakohtaista kokemusta. Mutta toivon että tulevaisuudessa myös noista puhuttaisiin enemmän.

Voinko ostaa Kiusaamisen logiikka -sarjakuva-albumin tai muita tuotteita?

Et koska niitä ei ole olemassa. Voit kyllä lahjoittaa rahaa kiusaamisen parissa tehtävään työhön.

Voinko printata pari sarjakuvaa ja laittaa ne jääkaappini oveen, luokan seinään tms.?

Voit toki. Saat sarjakuvasta isomman kun klikkaat sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla “avaa kuva uudessa välilehdessä”.

Olitko oikeasti pahin kiusaaja?

Toivon että en. Muistan joskus ilmeilleeni ja naureskelleeni muiden mukana. En myöskään puuttunut muiden kiusaamiseen koska en ollut tarpeeksi rohkea, en tiennyt miten puuttua ja pelkäsin että joudun itse taas kiusaamisen kohteeksi. Toivon että nykyajan lapsia opetetaan ja rohkaistaan puuttumaan kiusaamiseen ja että kouluissa olisi tarpeeksi henkilökuntaa näkemässä kiusaamistilanteita.

Piirrätkö muita sarjakuvia?

Haluaisin piirtää sarjakuvan autismiin liittyen.

Kiitos!

Kiitti moi.